Uitleg speurtocht binnen

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om een speurtocht binnenshuis te organiseren.

Allereerst is het meest voor de hand liggende scenario wanneer het weer buiten niet geschikt is voor buitenactiviteiten. Denk aan regenachtig, koud of stormachtig weer dat het plezier van een buitenspeurtocht kan bederven. In zulke gevallen is binnenshuis blijven een praktische oplossing om toch een leuke activiteit te hebben.

Bovendien heeft niet iedereen toegang tot grote tuinen of buitenruimtes, zoals parken of bossen. Als je in een appartement, flat of een huis met beperkte buitenruimte woont, biedt een binnenshuis speurtocht een handige optie.

Ten slotte, in drukke stedelijke gebieden of buurten met beperkte speelruimte is het vaak niet haalbaar om de speurtocht buiten te organiseren vanwege zorgen over de veiligheid van de kinderen. Binnen spelen biedt dan een veiligere en gemakkelijkere alternatief

Hieronder vind je een instructie om de speurtocht binnenshuis te doen

Voorafgaand de speurtocht

Voor het feest begint, geef je de kinderen een warm welkom en trakteer je ze op lekkere gebakjes of taart. Terwijl ze genieten van deze feestelijke start, kunnen ze ook beginnen met creatieve knutselactiviteiten.

Een leuk idee is bijvoorbeeld het maken en inkleuren van een magische eenhoornhoorn, die ze trots kunnen dragen tijdens de Eenhoorn Speurtocht. En voor de piraten speurtocht misschien een stoere piratenhoed.

Kies een knutselwerkje dat past bij het gekozen thema en voeg indien gewenst nog een leuk spelletje toe om de feeststemming erin te houden. Zo wordt de voorbereiding niet alleen een leuke start, maar zet je ook meteen de toon voor een onvergetelijk feest.

Verstop de opdrachtkaarten

Verstop de opdrachtkaarten op verschillende plekken binnen het huis. Hier zijn enkele ideeën voor mogelijke verstopplekken:

  • Onder de bank
  • Onder een kussen
  • Op de vensterbank
  • In de boekenkast
  • In de keukenla
  • Achter gordijnen
  • In de plantenbak
  • In de speelgoedkist

Optionele uitzetpijlen

Het gebruik van uitzetpijlen hangt af van de grootte van je huis en je persoonlijke voorkeur. Als je in een ruim huis woont met voldoende bewegingsruimte, kunnen uitzetpijlen een leuke toevoeging zijn aan de speurtocht. Deze pijlen kunnen strategisch worden geplaatst om de kinderen te begeleiden naar de verstopplekken van de opdrachtkaarten, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om de volgende aanwijzing te vinden.

Echter, in kleinere ruimtes kunnen uitzetpijlen overbodig zijn. In dit geval kunnen de kinderen de opdrachtkaarten gewoon zoeken zonder dat er pijlen nodig zijn. De volgorde waarin ze de kaarten vinden is dan niet van belang; het doel blijft om alle opdrachtkaarten te vinden.

Geef de speurtocht een persoonlijke draai

Pas de speurtocht aan op basis van de grootte van je huis en de leeftijd van de kinderen. Vertel de kinderen dat de volgorde waarin ze de opdrachtkaarten vinden niet uitmaakt, maar dat de missie pas geslaagd is als alle opdrachtkaarten zijn gevonden.

Geschikte zoekruimtes

Als sommige ruimtes niet geschikt zijn om te zoeken, leg dan aan de kinderen uit in welke ruimtes ze wel mogen zoeken. Zorg ervoor dat ze binnen veilige en toegankelijke gebieden blijven.

Diploma en tekening na afloop

Het belangrijkste is dat iedereen plezier heeft tijdens de speurtocht. Geniet samen van het avontuur en het vinden van de verborgen opdrachtkaarten. Na afloop kunnen de kinderen een diploma krijgen en nog een mooie tekening maken. Veel plezier!