Zelf speurtocht maken

Op deze pagina zullen we je uitleggen hoe je leuke, boeiende en spannende speurtochten kunt maken voor kinderen. Of het nu voor een verjaardagsfeestje, een vakantieactiviteit of gewoon een weekendavontuur is, speurtochten zijn een geweldige manier om kinderen bezig te houden en hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te stimuleren. 

Je kunt de speurtocht zelf zo uitgebreid mogelijk maken, begrijp dat het voorbereiden, bedenken en maken van een speurtocht best wat tijd kost en dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met beginnen. Heb je niet meer zoveel tijd? Bespaar veel tijd, en bekijk onze kant-en-klare speurtochten in verschillende thema’s.

Laten we beginnen!

Uitdenken van de speurtocht

De eerste stap bij het plannen van je speurtocht is het uitdenken van de volgende stappen.

 1. Kies een thema 
  Bedenk een aantrekkelijk thema dat de kinderen zal prikkelen. Denk aan piraten, ruimtevaart, schatjacht, spionage, sprookjes, enz.
 2. Doel en verhaal
  Bepaal het doel van de speurtocht en creëer een kort verhaal eromheen. Misschien moeten de kinderen een verloren schat vinden, een ontbrekend object opsporen of een mysterie oplossen.
 3. Locatie
  Kies een geschikte locatie voor de speurtocht zoals een park, tuin of zelfs binnenshuis als het weer niet meewerkt.

Uitwerken van de speurtocht

Als je deze stappen hebt uitgewerkt kun je beginnen met het uitwerken van de speurtocht. Je kunt Word of een andere tekstverwerkingsprogramma gebruiken om de opdrachten te maken. Zoek leuke afbeeldingen of illustraties op die je kunt gebruiken voor de verschillende opdrachten.

Bedenk aanwijzingen en raadsels die de kinderen van het ene punt naar het andere leiden. Zorg ervoor dat de aanwijzingen passen bij het thema en de leeftijd van de kinderen. 

Mix verschillende soorten raadsels om het interessant te houden. Kruiswoordpuzzels, rebusraadsels (raadsels waarin afbeeldingen en letters gecombineerd worden om woorden te vormen), anagrammen (woorden door elkaar gehusseld), en logische puzzels zijn allemaal geweldige opties.

Als je klaar bent met het bedenken van de opdrachten maken. Kun je opzoek gaan naar afbeeldingen van pijlen of zelf pijlen maken / uittekenen. Deze kun je gaan gebruiken om de route te bepalen. 

Uitvoering en begeleiding

 1. Zet de route uit en maak gebruik van de pijlen en plaats de aanwijzingen op strategische locaties. Denk aan boomstammen, onder banken, achter struiken, enz. Zorg ervoor dat de aanwijzingen niet te gemakkelijk te vinden zijn, maar ook niet te moeilijk.

  Overweeg kleine beloningen of traktaties voor elke succesvolle stap in de speurtocht. Dit motiveert de kinderen om door te gaan.

 2. Leg de regels uit: Leg aan de kinderen uit hoe de speurtocht werkt, wat ze kunnen verwachten en wat de regels zijn.

 3. Begeleiding: Wijs een volwassene aan om de kinderen te begeleiden en te helpen als ze vastlopen.

Einde van de speurtocht

Laat de kinderen hun eindbestemming bereiken, waar ze uiteindelijk de schat of het doel van de speurtocht vinden. Sluit de speurtocht af met een feestelijke sfeer. Dit kan het uitdelen van prijzen, het delen van traktaties of gewoon het vieren van hun succes zijn. 

Bekijk onze kant-en-klare speurtochten